Grenzen verleggen | Bestuur 125

Meer dan 120 evenementen en een collegejaar verder is het tijd om terug te blikken. Met een gemiddelde van drie evenementen per week, soms groot, soms klein, was het een erg divers jaar. Afgelopen week kwam het jaarboek uit: een overzicht van veel van deze evenementen, maar ook van de commissies en het onderwijs van afgelopen jaar. Het is een mooi item om mee terug te blikken, maar wat vertelt dit boek ons inhoudelijk nou eigenlijk? Ik schrijf deze column over ons jaar waarin ik jullie meeneem in de vraag; wat is Stylos nou eigenlijk, en hoe is dat in jaar 125 tot expressie gekomen?  

Afgelopen jaar was een lustrumjaar, zoals misschien ook wel merkbaar aan de grote hoeveelheid evenementen. Het was een jaar waarin wij als bestuur vol enthousiasme begonnen en graag Stylos naar een hoger niveau wilde tillen. Tegelijkertijd werd er tegen ons, door eigenlijk heel Stylos gezegd, dat er geen tijd was om nieuwe dingen in te zetten. Ontwikkeling kwam later wel en we moesten ons focussen op het draaien van evenementen, want dat zou al druk genoeg zijn.

Meer dan een jaar later kan ik wel concluderen dat dit helemaal niet het geval is geweest. Er zijn dit jaar wederom een hoop nieuwe dingen ingezet en de grenzen van Stylos zijn hiermee verlegd. Zo is er een succesvol format voor de Business Tour opgezet, waar studenten de kans hebben om de praktijkwereld te leren kennen. Er is een erelid aangesteld waar op voortgeborduurd kan worden, de band met de faculteit is versterkt, het meerjarenplan is voor het eerst geëvalueerd, de Architectuur Biënnale in Venetië is bezocht. En niet te vergeten, er is een evenement neergezet voor de hele stad; Bouwen met Delft. Stylos heeft samen met heel de stad haar Lustrum gevierd en zich zodoende maatschappelijk ingezet voor de verbinding van de Delftse student en haar inwoners.

Genoeg opsommingen van evenementen en ontwikkelingen, klaar nu met het ophemelen. Deze ontwikkelingen zijn namelijk ingezet omdat individuen hun eigen grenzen hebben verlegd. Bouwen met Delft is hiervan de perfecte illustratie. Met mankracht en kartonnen dozen hebben we een bouwwerk van 16 meter hoog neergezet. Iets wat op voorhand onmogelijk leek, maar wel kon door samen te werken en krachten te bundelen. Dit is een mooi voorbeeld van het uiteindelijke resultaat, maar ook in de aanloop naar dit evenement is er al enorm hard gewerkt. Dit is iets wat niet altijd zichtbaar is, maar wel enorm belangrijk is. Bij de organisatie van zo’n evenement zijn er allerlei factoren die invloed kunnen uitoefenen op het resultaat. Er is dan ook vaak genoeg door mensen gezegd dat Bouwen met Delft niet zou lukken. Fondsen zouden niet toezeggen, er zouden niet genoeg deelnemers komen, de vergunning zou niet rondkomen, ga zo maar door. Echter hebben we er altijd vertrouwen in gehad en hebben we het gewoon gedaan. Natuurlijk ging dit met de nodige tegenslagen, maar het lukte omdat we allemaal onze grens hebben verlegd.

Dit is dan misschien een extreem voorbeeld, maar in feite gaat dit zo met elke ontwikkeling binnen Stylos. Afgelopen jaar is iedereen net een stapje verder gegaan en hebben we Stylos echt naar een hoger niveau gebracht. Eerder noemde ik al ontwikkeling als punt, voor mij is dit iets waar Stylos voor staat. Het is een platform waar iedereen zich kan ontwikkelen op zijn of haar eigen manier. Achter alle evenementen zit een organisatie die continu blijft groeien, ook in een lustrumjaar. Het is misschien niet voor iedereen een orgaan waar je wat aan hebt, maar afgelopen jaar heb ik mensen om me heen zich zien ontwikkelen in een razendsnel tempo.

Nu terug naar de vraag, wat is Stylos nou eigenlijk en hoe is dat tot uiting gekomen? Om het samen te vatten; Stylos is gewoon een grote speeltuin met eindeloze mogelijkheden, waar wij optimaal gebruik van hebben gemaakt. Het staat voor grenzen verleggen en voor ontwikkeling, op inhoudelijk en op persoonlijk vlak. Dit samen is denk ik de grote kracht. Stylos is een wereld tussen de praktijk en de studie in. Een wereld waarin we onszelf soms heel serieus nemen, want je moet wel consequent zijn, maar waar we ook soms hele domme fouten mogen maken. Een studievereniging is een van de weinige plekken waar dit mogelijk is en in een veranderende wereld waar prestatie wordt verwacht van onze generatie, is dit de fase waarin je alles nog mag uitproberen. Wees niet bang voor nieuwe dingen, spring in het diepe en verleg je grenzen. Dit typeert voor mij Stylos, en zeker jaar 125.