Wet Architecten Titel (WAT)

Sinds 1 oktober 1988 is de wet op de architectentitel (WAT) van toepassing in Nederland. Hiermee zijn de titels architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect beschermd geworden. Om deze titel te dragen moet je ingeschreven staan bij het architectenregister. Echter is het uitvoeren van het beroep architect niet beschermd. Je mag zonder een officiële titel dus wel degelijk opdrachten uitvoeren. Wil je een eigen bureau oprichten? Dan heb je wel de titel nodig.

Meer informatie over de WAT vind je hier.

Beroepservaringsperiode (BEP)

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om, na je diploma, de beroepservaringperiode te doorlopen voor je je kan inschrijven bij het architectenregister. Het is tevens mogelijk om tijdens je master al een aantal dingen voor de BEP te behalen. Als je dit wil is het aan te raden dit goed uit te zoeken. Met terugwerkende kracht onderdelen laten meetellen is lastiger.

Meer informatie over de BEP, de mogelijkheden en de kosten vind je hier.

Om de BEP te doorlopen zijn er twee mogelijkheden, deze hebben allebei een verschillende opzet. Hier onder staat een beknopte samenvatting van het stappenplan van het doorlopen van een BEP. Uitgebreide informatie staat op de website van de beroepservaringperiode.

Hieronder vind je een link naar vier verschillende presentaties van disciplines over de BEP+PEP (verdeeld over: arch, interieur, landschap en stedenbouw).

Als je input hebt, laat het ons weten!