Beeldenpark als cultuurcampus | 24H design contest

In mei 2020 organiseerde Stylos de eerste online 24H design contest. Met sprekers van Mecanoo, MVDRV, Vitibuck, AIR en Gemeente Rotterdam konden 10 groepjes binnen 24 uur een ontwerp neerzetten voor de Maashaven in Rotterdam. Joris Kuijper, een van de twee winnaars, vertelt over zijn ontwerp. 

Op 10 mei won ik samen met mijn goede studievriend Robert Vollebregt de 24-uurs ontwerpwedstrijd van Stylos. De Gemeente Rotterdam en o.a. het Erasmus en het Codarts schreven een wedstrijd uit voor een culture campus in de Maashaven. De wedstrijd was een geweldige ervaring voor ons en een belangrijk moment in mijn eerste studiejaar van Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Om dit moment niet in vergetelheid te laten verdwijnen en het concept een stem te geven schrijf ik in deze eerste blogpost over onze ideeën en ambities voor de Maashaven in Rotterdam.

Tijdens de wedstrijd kregen we presentaties van architectenbureaus, instituten en de gemeente. Al snel kregen we het idee dat er voornamelijk problemen in plaats van dromen werden gepresenteerd. Het sterke contrast tussen Rotterdam Noord en Zuid werd meermaals aangeduid, zoals slechtere vervoersverbindingen en lagere opleidingsniveaus. Voor het ontwerpen van een droombeeld van een campus is het echter noodzakelijk om out-of-the-box te komen. Om vrij te komen van alle beperkingen en in kansen proberen te denken. Dus we vergaten even alle opmerkingen bij het ontwerp en vormden een droomscenario:

Stel je voor dat je net als velen door de Maastunnel komt gefietst en voor je staat een indrukwekkende skyline aan kunstwerken. Tussen de kunstwerken staan bijzondere campusgebouwen verspreid over een speels park waar fiets- en wandelpaden doorheen ensceneren. Alle fysieke barrières die ooit bestonden om bij het water te komen zijn verdwenen. De stellages, kranen en grote constructies die zo kenmerkend zijn voor het havenbeeld worden nu vergezeld met enorme kunstwerken van Rotterdamse artiesten. Kunstwerken die van het voormalig haventerrein een beeldenlandschap maken. De campus is alles behalve geïsoleerd. Duizenden studenten maken net als toeristen en omwoners dankbaar gebruik van de horeca aan het water en de inspirerende omgeving waar iedereen doorheen beweegt, of dat nou vanuit de wijk, de tunnel of de campusbibliotheek is. Het beeldenlandschap trekt namelijk de studenten uit een academisch isolement doordat we er een landschap van maken dat voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk is en dus niet alleen voor studenten is bedoeld. Langzaamaan breidt dit landschap uit over de rest van de Maashaven waar het plek maakt voor start-ups en andersoortige bedrijvigheid, zoals het pretpark wat nu wordt gebouwd. De haven blijft open voor de binnenvaart, maar wordt ietwat teruggebracht om de publieke functie van de haven te versterken. De fietsweg vanuit de wijken en de Maastunnel slingert door het landschap en gaat hier en daar langs, door of zelfs over de kunstwerken en gebouwen zodat je ook vanuit beweging de omgeving ervaart.

Rotterdam ervaren wij altijd als een stad waar alles kan, waar alles een experiment was en constant wordt getest en wordt verbeterd. Kortom, een fantasierijke plek. En juist die gedachte willen we voortzetten in dit voormalig havengebied. Stel je voor!

Het originele artikel is te vinden op https://joriskuijper.nl/