De hele wereld op één plek | Het Groninger Forum

Al lang zit ik met de gedachte om eens het Groninger Forum te bezoeken. Het gebouw, ontworpen door NL Architects, is eind november 2019 opgeleverd en nog steeds, na vier maanden, heb ik niet de kans gehad om langs te gaan.  Door de Coronamaatregelen zal dit bezoek ook nog wel een tijd op zich laten wachten, dus verwen ik mezelf met een korte Google Maps excursie. Hier blijkt echter het gebouw nog in aanbouw te zijn, dus erg veel schiet ik er niet mee op helaas, maar het was het proberen waard.

Als er wordt gekeken naar de uitgangspunten van de architecten, blijkt dat het voornamelijk belangrijk was dat er een nieuwe openbare ruimte zou ontstaan, een ontmoetingsplek voor iedereen. Het Groninger Forum moet dienen als een bibliotheek, museum, bioscoop en archief in één. Dit wordt gedaan door verschillende programma’s te combineren in een aantal pleinen binnen het gebouw. Hierdoor ontstaat een kennisbank voor jong en oud. Het zou gezien kunnen worden als de fysieke vorm van Wikipedia, een plek met oneindig veel informatie. Behalve een gebouw als openbare ruimte, ontstaat er op de plek waar het is gebouwd een nieuw plein. Dit wordt tegenwoordig de ‘Nieuwe Markt’ genoemd.

Om ervoor te zorgen dat de verschillende pleinen en onderdelen van het Forum een geheel vormen, is er in het midden van het gebouw een stuk uitgetrokken. Hierdoor ontstaat er een groot open centraal punt, waar veel licht binnenvalt. Het uitgetrokken stuk representeert daarbovenop ook nog de smalle straatjes die het oude centrum van Groningen vormen. Oud wordt hier gecombineerd met nieuw.

Deze raampartijen binnen het gebouw zorgen voor behalve lichtinval binnen het gebouw, ook voor lichtspellen die dan weer de stad invallen. Ook schijnen er gedurende de hele dag verschillende kleuren licht door de raampartijen. Hierdoor verhult de stad zich ’s avonds in een waas van rode en blauwe gloed, waarbij in eerste instantie bijna niet opvalt waar het vandaan komt.

Als je je bevindt op de grote markt van Groningen (nu dan maar via Google Maps), valt het namelijk helemaal niet op dat er een nieuw gebouw net achter staat, en dat terwijl het 40 meter de hoogte in gaat! Naarmate je dichter bij het gebouw komt, wordt deze verhult door de smalle straatjes waar relatief hoge gebouwen staan. Hier is dan met geen mogelijkheid overheen te kijken. Dit kan weer wel wanneer je je op het dak van het gebouw bevindt (hier zijn op Googlaps goede foto’s van te vinden). Hier heb je een panorama-uitzicht over de gehele stad en verder.

Het gebouw zelf is dus erg indrukwekkend, maar ook wat er te vinden is binnen het Groninger Forum is spectaculair. Door middel van onder meer techniek, boeken, kunst en films reis je de hele wereld over zonder het gebouw ook maar uit te stappen. Het motto van het Groninger Forum luidt dan ook: “Verken de wereld, ontmoet de toekomst”.

Dus, aan alle arme studenten/wereldreizigers, een treinticket naar Groningen kost vanaf Delft maar ongeveer twintig euro, maar wacht dan wel even tot na deze pandemie om te gaan.