Een nieuwe start in een nieuw normaal | SteeOWee 126

De dagen beginnen zomerse lengtes aan te nemen en het blijft licht tot ver na het avondeten. Op de bovenste verdieping van Julianalaan 134 blijft het donker. Bijen zoemen buiten over felgekleurde bloemen. Studenten Zoomen binnen in talloze sessies.

‘s Ochtends wordt de laptop opengeklapt voor een webinar, aansluitend is er ontwerpbegeleiding en na een pubquiz met wat vrienden en een biertje gaat de laptop ’s avonds laat pas weer dicht. Het leven van een student is op dit moment wat minder turbulent dan gewend, maar we weten wat we missen: dat ON-begeleidingen nou eenmaal veel soepeler gaan wanneer je docent met een transparantje over je tekening kan schetsen en dat een versgetapte Jupi van de Bouwpub toch wat beter smaakt dan de Schulti uit de koelkast. We hopen dat we met genoeg geduld misschien weer terug kunnen naar ons oude ritme.

Over drie maanden begint een verse lading geslaagde scholieren aan hun studententijd in Delft. Wegwijs worden in de stad, omgaan met de vele deadlines, vrienden maken bij de studie of een vereniging - en dat terwijl ze hun middelbare schoolperiode niet eens konden afsluiten met een examenreis naar het zonnige Albufeira. Hoe gaan de eerstejaars deze dingen ontdekken binnen de beperkingen waar we op dit moment mee te maken hebben?

Hun eerste paar maanden zijn superbelangrijk voor het verdere verloop van de studententijd. Daarom zijn allerlei groepen mensen op dit moment bezig de introductieperiode toch in goede banen te leiden. Zo heeft het OWee-bestuur met behulp van de universiteit en gemeente hun klassieke programma omgegooid om de nieuwe studenten op een verantwoordelijke manier te kunnen verwelkomen. Het zal grotendeels bestaan uit online activiteiten met een mentorgroepje. Geen biercantus, silent disco of kraampjes op de markt.

Normaal gesproken vindt het eerstejaarsweekend per studie plaats voorafgaand aan de OWee. Dit jaar heeft het een plekje middenin het programma. Ondanks het feit dat de twee dagen SteeOWee zich nu volledig online zullen afspelen, doet de commissie er alles aan om de nullen te laten kennismaken met hun medebouwko’s en Stylos. Zonder baksteenbruggen, BkBekjes of gezang bij IO.

Voor een deel van de studenten zou de OWee direct gevolgd worden door de KMT van een eventuele vereniging. Op het moment van schrijven is hier nog weinig over bekend. Een ontgroening tijdens de huidige maatregelen klinkt absurd, maar verenigingen moeten toch op een manier een nieuwe jaarlichting krijgen om te blijven bestaan. Een winterlichting is reëel. De gemeente Delft worstelt nu met de vraag of verenigingen, net als de horeca, vanaf 1 juni open mogen (Delta, 15 mei 2020). Geen matrix zitten of brassen, maar dat zal misschien wat minder gemist worden.

En dan start de studie. De TU Delft moet worden ingericht als anderhalve-meter universiteit. Dit gaat gepaard met een heleboel keuzes: welk onderwijs kan echt niet online, wie mag als eerst weer naar de uni komen? Er zijn vijf werkgroepen gestart vanuit de universiteit (Delta, 15 mei 2020). Eén daarvan, ‘Studenten en welzijn’, wordt geleid door onze decaan Dick van Gameren. In een corona-update vertelt rector magnificus Tim van der Hagen: “We geven voorrang aan eerstejaars, die niet weten wat studeren is, die de universiteit niet kennen, de stad niet kennen, nog geen groepje gevormd hebben.”

Zaal A zal de eerste dag nog niet vol zitten met zenuwachtige nullen, maar misschien kan het atelier na de vakantie langzaamaan weer vollopen met hun mom jeans en vintage blouses. Op anderhalve meter afstand kan je ook vrienden maken, elkaar inspireren of zelfs een Steltman stoel natekenen. Wij, ouderejaars, komen daarna wel.

Bronnen:

Bonger, S. (2020, 15 mei). Onderzoek naar hoe TU weer open kan. Delta. Verkregen van https://www.delta.tudelft.nl/article/onderzoek-naar-hoe-tu-weer-open-kan

De Bruijn, A. (2020, 15 mei). Kun je vanaf 1 juni een biertje drinken op de vereniging? Delta. Verkregen van https://www.delta.tudelft.nl/article/kun-je-vanaf-1-juni-een-biertje-drinken-op-de-vereniging?fbclid=IwAR037QV3JWKgdfMGYD_NAoR6XamR6w7iWFAzmlGD-Rd7f9K78oKgWlIJh0o