Thuis studeren | Helpt muziek om je te concentreren?

Iedereen kent het wel: voordat je begint met studeren even een koptelefoon of een paar oortjes pakken en muziek opzetten. Een paar dagen geleden werd de officiële Stylos Daily Music playlist gedeeld (heb je hem nog niet geluisterd? https://open.spotify.com/playlist/20VbG3h5fAClwNOw11iwH4?si=0Wq7j-llTgaaUhGtfXe7Zw ). Maar hoe kan het concentreren op juist meer dingen zoals muziek, zorgen voor meer focus? En welke muziek zou dan zorgen voor de beste concentratie?

De mens kent twee soorten aandachtsystemen: het bewuste en het onbewuste aandachtsyteem. Het bewuste systeem zorgt ervoor dat we ons kunnen concentreren op het verrichten van één bepaalde taak. Het onbewuste richt zich op prikkels op de achtergrond. Wanneer je bijvoorbeeld een vrachtwagen langs hoort rijden, richt je onbewuste systeem zich daar binnen no-time op. 

Het lastige is dat wanneer je bewuste aandachtsysteem zich focust op een taak je onbewuste systeem niet stop wordt gezet. En als de taak waar je bewuste aandachtsysteem zich op focust ook nog eens saai is, vangt het onbewuste systeem alleen maar nog meer prikkels op.
Muziek kan ervoor zorgen dat dit onbewuste systeem wordt geneutraliseerd, terwijl het bewuste systeem zich kan blijven focussen. Dit kan je bijvoorbeeld vergelijken met het geven van wat brokjes aan je hond. Terwijl hij die rustig opeet en daarmee bezig is, kan jij je concentreren op het studeren. 

Muziek kan er echter ook voor zorgen dat je bewuste aandachtsysteem wordt geprikkeld. Daarom mag de muziek niet te veel aandacht eisen. Aan de andere kant moet de muziek ook weer niet zo saai zijn, dat je onbewuste systeem alsnog wordt geprikkeld door andere geluiden. Voorwaardes voor muziek bij het concentreren zijn daarom: je moet de muziek kennen én de muziek moet in de achtergrond opgaan.

Maar hoe bepaal je dan of de muziek in de achtergrond opgaat? Over het algemeen werken nummers tussen de 60-70 bpm (beats per minute) het best, waarbij de lyrics niet al te catchy mogen zijn. Het genre hangt vooral af van persoonlijke voorkeur, maar je kan je natuurlijk voorstellen dat heavy metal niet altijd even goed werkt.
Sommige mensen beweren dat game soundtracks een van de beste genres is om je te concentreren. De melodieën zijn vaak simpel, maar wel interessant. Ze zijn bedacht om een game te begeleiden en een sfeer te creëren, maar niet de speler te veel af te leiden van het spel zelf. Het is dus te begrijpen dat dit zou werken.

Een keer toe aan iets nieuws? Ambient noise (omgevingsgeluid) kan dezelfde werking hebben als muziek, zolang het maar niet in extreem hoge of lage frequenties voorkomt. Kijk bijvoorbeeld een keer naar Coffity, waar geluiden van een koffiebar worden nagebootst. 

Kortom; muziek kan inderdaad helpen om te concentreren. Het zorgt ervoor dat ons onbewuste aandachtsysteem wordt geneutraliseerd, waardoor het bewuste aandachtssysteem volledig kan focussen op de taak die we willen uitvoeren. De muziek die je luistert moet daarbij wel bekend zijn en in de achtergrond opgaan. Dus: blijf lekker naar muziek luisteren tijdens het studeren, maar wees wel bewust van de soort muziek waar je naar luistert!