Week 19 - de laatste week!

Het is klaar! In de laatste week hebben we de puntjes op de i gezet! Helaas waren de weersomstandigheden verre van ideaal, dus hebben we extra hard moeten werken om alles voor vrijdag af te krijgen. In deze dagen hebben we de laatste aluminium kolommen geplaatst en de elektriciteitskabels aangesloten, zodat de lichten aan konden. Ook hebben we de laatste dingetjes gedaan voor de opening, zoals het regelen van extra effecten voor de opening zelf (vuurwerk!) en het maken van posters voor de expositie.

Op vrijdag vond de opening plaats! We begonnen met wat hapjes en drankjes in de Aula met alle mensen die ons gedurende dit project hebben geholpen. Hier hebben we een korte presentatie gegeven over het project zelf, het proces en het ontwerp. Toen was het tijd om officieel het paviljoen te openen door de lichten aan te laten springen! En om af te sluiten, hielden we een borrel in het i.d. Kafee om nog wat na te praten.

Ondanks dat sommige dingen niet helemaal volgens plan verliepen, heeft het ons heel veel energie gegeven om alles waar we afgelopen maanden hard aan gewerkt hebben, samen te zien komen!

Tot 6 juli is het paviljoen voor de Aula van de TU Delft te bezoeken, om iets achter te laten en te zien wat we bereikt hebben!

 

Week 18

In de tweede week van de kerstvakantie bleef er voor ons niet veel vrije tijd over! Met de opening die steeds dichterbij komt, hebben we deze week heel hard gewerkt om zoveel mogelijk stress op het laatste moment te kunnen vermijden. Zodoende hebben we deze week alle vloeren gelegd! Tevens hebben we de prefabricatie van de aluminium palen afgerond en een goede start gemaakt met het plaatsen in de vloeren, ook al bleek dit moeilijker dan verwacht. Deze week hebben we ook veel voorbereidingen getroffen voor de opening, zoals het regelen van ruimtes voor de presentatie voorafgaand aan de opening en een plek om te borrelen erna.

 

Week 17

De kerstvakantie is begonnen! Na een korte pauze met Kerst, hebben we maar liefst 144 LED-strips aan de kabels gesoldeerd. Ook hebben we de lichten getest, we kunnen bijna elke kleur maken! Daarnaast zijn we verder gegaan met het lijmen van de aluminium kolommen, net als het verven hiervan. De uitnodigingen zijn tevens verstuurd en de laatste posters zijn verspreid door de stad!
We hebben nog veel stappen om uit te voeren voor de 13e!

 

Week 16

Deze week hebben we veel tijd doorgebracht in onze werkruimte. Bijvoorbeeld met; het lijmen van de aluminium kolommen, het schuren ervan en het voorbereiden van de kolommen om geverfd te worden. Op de bouwlocatie hebben we de houten balken voor de vloer gezaagd. Na de levering van de vloeren is tevens het eerste deel van de vloer in elkaar gezet. In de tussentijd maken we een time-lapse, zodat we later kunnen zien hoe het paviljoen is opgebouwd! Ookal gaan we door in de kerstvakantie, hebben we het jaar goed samen afgesloten op de eindejaarsborrel van Bouwkunde!

 

Week 15

Er is geen weg meer terug! De bouwplek is voorbereid, de precieze locatie is afgemeten, de hekken zijn geplaatst en we hebben zelfs een kleine bouwkeet. Wanneer je de locatie van bovenaf bekijkt, kun je pas echt zien hoe groot het wordt! Op dinsdag hebben we deelgenomen aan ‘Lichtjesavond’ in het centrum van Delft op het St. Agathaplein. Hier hebben we een korte animatie over ons ontwerp laten zien, gemaakt door Onno Gieling. De animatie werd geprojecteerd op een scherm van aluminium kolommen, refererend naar het ontwerp. We hebben deze avond mensen uit Delft niet alleen kunnen vertellen over ons project, maar hen ook uitgenodigd iets achter te laten op de aluminium palen. Dit heeft zeker geleid tot een aantal kunstwerkjes! Al deze kolommen zullen uiteindelijk in het paviljoen zelf geplaatst worden, dus als je gekrast hebt, kun je dit misschien weer terugvinden! En anders kun je het natuurlijk altijd nog een keer doen vanaf 13 januari tot 6 juli!

 

Week 14

De eerste materialen zijn geleverd! Ongeveer 600 aluminium profielen worden op dit moment geprefabriceerd voordat ze op de bouwplaats gemonteerd worden. Op dinsdag hebben we op elke faculteit gefotografeerd met de stukken van het logo, gedragen door de mensen van de faculteit. Samen vormen ze het geheel. De foto’s worden gebruikt voor de promotieposters. Ook hebben we het prototype in BK city geplaatst, waar de eerste mensen iets achter konden laten door in de aluminium profielen te krassen. De overige dagen waren gevuld met het beslissen over en het voorbereiden van de laatste details van de constructie, de promotie en het ontwerp. Nu alles definitief is, is de uitvoering begonnen!

 

Week 13

Weer een drukke week! We hebben onder andere onze deelname aan Lichtjesavond voorbereid, hiervoor heeft Beamerboys een animatie over het idee achter ons ontwerp gemaakt. Als extra activiteit hebben we een brainstormsessie over de Living Campus en het International festival of Technology bijgewoond. Omdat ons paviljoen op de campus zal staan, was het erg interessant over de invulling hiervan na te denken. Op dinsdag hebben we de bouwlocatie voorbereid door de free-zone container te verplaatsen. Nu is de locatie vrij om te bouwen!|
Een andere prioriteit deze week was het regelen van een werkplaats waar de aluminium profielen kunnen prefabriceren. Vanaf volgende week zijn we hier dan ook mee bezig in gebouw 5 op de campus!

 

Week 12

Week 12 in een notendop: materialen bestellen, het logo uitwerken, een werkplaats zoeken om de elementen te prefabriceren, een aannemer contacten en een specifiek lichtplan maken. Deze laatste, bijvoorbeeld, bevat ook sensoren en afmetingen van de elektriciteitskabels. Ook is de Mediaco begonnen met het filmen van ons proces. Dit maakt ons ook weer bewust van wat we tot nu toe allemaal gedaan. Volgende week krijgen we als het goed is onze eerste materialen binnen!

 

Week 11

Het thema van deze week was ‘licht’! We hebben verschillende typen verlichting getest met de kolommen, evenals verschillende kleuren hierop. We begonnen met het testen van maar een klein deel van het ontwerp in ons eigen hok, maar aan het einde van de week hebben we een 1 op 1 prototype gemaakt in de maquettehal. Ook hebben we weer een meeting met de adviesraad gehad. Zij hebben ons gewezen op een aantal belangrijke punten waar we aandacht aan moeten besteden. Alle elementen van het ontwerp beginnen nu echt samen te komen!

 

Week 10

We kunnen wel zeggen dat dit een interessante week was! Zo hebben we bijvoorbeeld met de lustrumcommissie, onze opdrachtgever, afgesproken om te praten over de opening en de activiteiten gedurende de 175 dagen. Misschien kunnen deze plaatsvinden in of rondom ons paviljoen! Deze afspraak was in het Science Centre, waar ze een interessante collectie aan oude boeken en uitvindingen bewaren, net als portretschilderijen van bekende wetenschappers. Woensdag hebben we de onderzoeksafdeling van Philips Lighting in Eindhoven bezocht. We hebben hier veel informatie gekregen over verschillende typen verlichting en hun voor- en nadelen. Aan het einde van de week hebben we nagedacht over een concept om mensen te betrekken in het ontwerp. Uiteindelijk heeft al deze nieuwe informatie geleid tot heel veel meer prototyping en het bellen van bedrijven!

 

Week 9

Het voornaamste doel van deze week was te zorgen dat het ontwerp goedgekeurd wordt om 175 dagen lang op de campus te staan. Daarnaast zijn we bezig het idee achter het ontwerp en de boodschap die het moet meegeven, te concretiseren, net als de manier waarop we dit gaan promoten. Ook het prototyping is begonnen! Omdat we dit soms het beste in het donker kunnen doen, zijn we ook in de late uurtjes doorgegaan met testen. Tenslotte werden we positief verrast door het bericht dat de MediaCo van Stylos een documentaire over ons proces wil maken. We zijn nu al benieuwd naar het resultaat hiervan!

 

Week 8

Alweer de laatste week van oktober! Deze week moest besloten worden over de vloer van de installatie, aangezien veel andere aspecten van de vloer afhankelijk zijn en het de basis vormt van de constructie. We hebben deze week met experts als Andy van den Dobbelsteen en Maarten Meijs om tafel gezeten wat betreft duurzaamheid en materialen. Na van de ene optie naar de andere te hoppen, hebben we uiteindelijk voor een vloer gekozen die flexibel is in constructie en gebruik en goed in ons ontwerp past.
Daarnaast zijn we druk bezig met vergunningaanvragen en projecten om de inwoners van Delft bij ons project en het lustrum te betrekken. Aan het einde van de week hebben we de definitieve vorm van het ontwerp vastgesteld. Nu ligt de focus op de materialen!

 

Week 7

Aan het begin van de week heeft Marcel Bilow zijn fotografiegereedschap meegenomen en portretfoto’s van ons geschoten! De resultaten kun je vinden onder het tabje ‘het team’ aan de linkerkant van de pagina. Ook hebben we deze week een aantal bedrijven bezocht om te kijken of we hun product kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bamboe, andere houtsoorten of bepaalde lichtbronnen. In het weekend zijn we afgereisd naar Eindhoven voor de Dutch Design Week. Dit is een evenement waar verschillende Nederlandse ontwerpers hun laatste creaties tentoonstellen. We hebben een aantal interessante dingen gezien, bijvoorbeeld qua materialen. We waren op zoek naar voorbeelden die inspiratie kunnen leveren voor de verdere ontwikkeling van het ontwerp. Hoe dan ook, het was een goede teamactiviteit om de week mee af te sluiten en de nieuwe te beginnen!

 

Week 6

Aangezien onze individuele functies erg van elkaar verschillen, stond deze week in het teken van persoonlijke begeleidingen voor ieders specifieke functie. Op woensdag hebben we een spel met casestudies gedaan om de samenwerking binnen het team te verbeteren en efficiënter te vergaderen!

 

Week 5

Deze week moest er veel besloten worden over het ontwerp. Het kost wel wat tijd om tot een overeenstemming te komen wanneer men binnen het team een andere kijk op een bepaald onderwerp heeft. Denk bijvoorbeeld aan de vorm van het geheel, de afmetingen en de locatie. Desalniettemin hebben we vrijdag, na een aantal afspraken met experts van andere faculteiten, een aantal belangrijke beslissingen hierover kunnen maken in een zogeheten Go/No Go sessie. Door deze deadlines te stellen verhogen we het tempo van het project!

 

Week 4

We hebben ons deze week opgesplitst in de meer specifieke teams: het ontwerpteam, het managementteam en het team externe betrekkingen. Het ontwerpteam heeft zich toegelegd op diepgaand onderzoek naar de ontwerpmogelijkheden, de locatie en de materialen. Aan de hand hiervan zijn beslissingen gemaakt wat betreft de vorm van het ontwerp, rekening houdend met alle technische en financiële gevolgen die dit met zich meebrengt. Het managementteam heeft gewerkt aan de begroting en de planning en heeft een aantal nuttige bijeenkomsten gepland. Het team externe betrekkingen als laatste, is begonnen met het maken van een logo, een informatiefolder en het eerste contact met bedrijven en andere organisaties. Het doel van aankomende week is om het voorlopige ontwerp af te hebben!

 

Week 3

De week van beslissingen! Deze week hebben we het verhaal achter het paviljoen vastgesteld. Zoals Aristoteles ooit zei: ‘Het geheel is groter dan de som van de delen’, zo zal het paviljoen de samenwerking tussen individuen van de TU Delft verbeelden, dat leidt tot de ontwikkeling van technologische innovaties. Of in andere woorden, vele kleine elementen kunnen samen een grote invloed hebben. Dit zal het uitgangspunt voor het ontwerp zijn. Op dit moment zijn we begonnen met meer diepgaand onderzoek naar de mogelijkheden voor het ontwerp. Zoals bijvoorbeeld naar de constructie, energieverbruik en de mate van interactie dat geïntegreerd zal worden in het ontwerp. Gaan we bijvoorbeeld gebruik maken van moderne technieken of gaan we terug naar de basis door te focussen op mankracht? In ieder geval nog veel werk aan de winkel!

 

Week 1 & 2

De tijd vliegt! Al helemaal wanneer je te maken met een strakke planning en een deadline op 13 januari. Op deze dag zullen we de 175e verjaardag van de TU Delft vieren met de opening van het Stylos Paviljoen!

Ons team, het Stylos Paviljoenteam, bestaat uit een groep van acht gemotiveerde studenten. Op 6 september zijn we begonnen aan dit interessante project ter ere van het lustrum van de TU Delft. De kick-off dag begon met een korte introductie over de opdracht, gevolgd door inspirerende lezingen over ‘Circular Economy’ en het Prêt-a-Loger project van de TU Delft. Hierna hebben we voornamelijk inspiratie opgedaan, onder andere door een tentoonstelling van Olafur Eliasson in het Boijmans van Beuningen te bezoeken. De rest van de weken stonden in het teken van modellen maken, brainstormen, het hebben van groepsdiscussies, heel veel schetsen en een meeting met de adviesraad en de lustrumcommissie. Deze beginfase is afgesloten met het opstellen van onze ontwerpprincipes en de eisen waaraan het ontwerp moet voldoen. We houden jullie op de hoogte over onze vorderingen!