Shapeshifting | Dies 126

Afgelopen week vierden we de 126e verjaardag van Stylos met de Dies Week. Een week vol met activiteiten voor zowel de architectuurgierige als de feestgierige bouwkundestudent. Het overkoepelde thema van de week was Shapeshifting, waarbij er elke dag een andere vorm centraal stond. 

Maandag – de cirkel

Maandag stond in het teken van de cirkel. Dit thema kan natuurlijk op veel verschillende manieren opgevat worden. Zo zou het kunnen gaan over cirkelvormige plattegronden of gebouwen, maar kan het ook gaan over bijvoorbeeld circulair bouwen. Met dit in gedachte trapten we de week af met een inspirerende lunchlezing van Stichting Nieuwe Helden over The Growing Pavilion, een paviljoen dat voor 95 procent bestaat uit biobased bouwmaterialen. Het paviljoen werd dit jaar op de Dutch Design Week tentoongesteld. Emiel Rietveld en Jasper van den Berg vertelden over het ontwerpproces. Hierbij riepen ze bij het publiek de volgende vraag op: wie zijn er verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van het gebruik van biobased materialen en daarmee voor het mogelijk maken van volledig circulair bouwen? De meningen hierover waren verdeeld, wat een interessante discussie opwekte, die iedereen aan het denken zette. Al met al een zeer geslaagde lezing.
                De tweede activiteit van de dag was de Architaste, georganiseerd door de Excursiecommissie. Bij de Architaste worden de verschillende dinergangen afgewisseld door rondleidingen door interessante architectuur en stedenbouw. Dit jaar vond deze smakelijke gebeurtenis plaats in Den Haag. We begonnen met een rondleiding door de Haagse Hogeschool met als gang een heerlijke tomatensoep. Vervolgens kregen we van meesterhistoricus Reinout Rutte een geschiedenisles over de drie gezichten van de stad Den Haag, waarna we onze tweede gang in een ‘no waste’ restaurant nuttigden. Ons reisje eindigde op de Pier van Scheveningen met ons nagerecht: een pastel de nata met ijs.

Dinsdag – de driehoek

Dinsdag stond in het teken van de driehoek en begon eveneens met een lezing. Dit keer stond het prestigieuze OMA Architecten voor een zeer goed gevulde Oranjezaal, waar verteld werd over het nhow Hotel Amsterdam RAI. Een kolossaal gebouw dat bestaat uit drie op elkaar gestapelde driehoekvormige volumes, die samen het grootste hotel van de Benelux vertegenwoordigen.
                Een verjaardag betekent natuurlijk feest, en feest betekent taart, dus in de namiddag was het tijd voor BkBakt. In tegenstelling tot Heel Holland Bakt waren bij deze versie de taarten al aangeleverd door een behulpzame bakker en hoefden wij die alleen nog maar te versieren. Maar eerst moesten er wel versiersels worden gewonnen. Netjes werken met fondant, slagroom en hagelslag bleek net iets uitdagender dan gedacht. Echter stond er uiteindelijk toch een indrukwekkende selectie aan versierde taarten klaar, waarin de driehoekvorm bij allemaal vertegenwoordigd werd. Ook was er de rest van de week nog genoeg taart voor iedereen die langskwam op het hok.

Woensdag – het vierkant

Inmiddels waren we alweer halverwege de week en stond woensdag het vierkant centraal. Dit keer was er in de lunchpauze geen lezing, maar een debat over organische vormen tegenover geometrische vormen. Paul de Ruiter Architecten representeerde de organische vorm en Cepezed de geometrische vorm. Het debat was georganiseerd door de Actiecommissie, zij leidden ook de discussie en brachten verschillende stellingen in. De conclusie die ik er zelf uiteindelijk uit kon halen is dat beide manieren van ontwerpen voor- en nadelen hebben, maar ook dat de natuur een belangrijke inspiratiebron kan zijn in het ontwerpproces.
                ’s Middags was het tijd om wat frustratie te uiten, in de vorm van hakken in beton, zand en ijs. De Bouwcommissie had een workshop voorbereid waar uit blokken van beton, zand of ijs een bepaalde vorm moest worden gehakt. Veiligheidsbrillen en handschoenen waren aanwezig en dit was ook wel nodig, want stukjes beton en ijs vlogen door de lucht terwijl iedereen vrolijk in de blokken stond te hakken. Het resultaat was: zand is het makkelijkst en snelst te bewerken, maar beton en ijs zijn verreweg het leukst.

Donderdag – de zeshoek

Donderdag stond de zeshoek centraal en was het alweer tijd voor de laatste lunchlezing van de week. Om in het thema te blijven werd het Kleiburg ontwerp besproken door Xander Vermeulen Windsant van XVW Architecten. Kleiburg is de naam van het herontwerp van de laatste originele flat van de Bijlmermeer. Aangezien het ontwerp van de Bijlmermeer ontstaan is uit een zeshoekvorm, leek ons dit een perfecte representatie van het dag thema. Het herontwerp is een interessant project wat laat zien dat ook afgeschreven gebouwen nog succesvol kunnen worden gered en dat slopen dus niet altijd de beste oplossing is.
                Donderdagavond was het eindelijk tijd voor een echt feestje en een dansje: het themafeest Shapeshifters stond op het programma. Vanaf 22.30 werd de Bierfabriek door groep zeer gezellige bouwko’s helemaal op zijn kop gezet. Het perfecte moment om samen de 126e verjaardag van Stylos met lekkere dansnummers, goeie meezingers en het nodige biertje te vieren. Het feest ging nog even door tot in de vroege uurtjes, waarna wij van de commissie ook eindelijk ons bed in konden duiken.

Vrijdag – de curve

Lekker moe en misschien wat brak van de avond ervoor sloten we met z’n allen de week af met een yogasessie in de lunchpauze. Zaal C werd ingericht als een plek waarin iedereen lekker zen kon worden en zijn of haar chakra kon openstellen. Na een week vol nieuwe indrukken was het nu eindelijk tijd voor wat ontspanning. Na een uurtje vol ademhalings-, stretch-, rek- en ontspanningsoefeningen voelde iedereen in de zaal zich weer fris en fruitig en klaar om weer het normale studierooster op te pakken.